Autovrij – Autoluw Brugge. 2024.

Sommige straten in Brugge zijn autovrij of autoluw gedurende bepaalde periodes.

Sommige straten in Brugge zijn autovrij of autoluw gedurende bepaalde periodes.

autovrij-autoluw-brugge
autovrij-autoluw-brugge

Autovrij & Autoluw Brugge. Het is een systeem waarbij de binnenstad van Brugge verkeersarm wordt gemaakt, ten voordele van de vele voetgangers in het centrum.

Overzicht.

StraatDagenUren
Steenstraat autovrijElke dag13.00 uur tot 18.00 uur
Katelijnestraat autoluw
(Vanaf ankerplein richting centrum)
Elke dag13.00 uur tot 18.00 uur
Geldmuntstraat autoluwElke zaterdag en zondag 13.00 uur tot 18.00 uur
Zuidzandstraat autoluwElke zaterdag en zondag 13.00 uur tot 18.00 uur

Bepaalde straten in de historische binnenstad zijn op specifieke tijdstippen autovrij of autoluw. Er zijn drie (kleur)zones met elk een specifieke regeling:

  • Zone oranje (de Steenstraat) is elke dag volledig autovrij tussen 13u en 18u. Vergunningshouders voor het autoluw gebied mogen hier NIET door.
  • Zone geel (de Katelijnestraat met aangrenzende straten tussen het Ankerplein en de Mariastraat t.e.m. Heilige Geeststraat) is elke dag autoluw tussen 13u en 18u. Alleen vergunninghouders mogen er dan doorrijden.
  • De straten in zone groen zijn elke zaterdag en zondag autoluw tussen 13u en 18u.
  • De dynamische toegangscontroles (nummerplaatherkenning) in de Geldmuntstraat, Zuidzandstraat en Katelijnestraat zijn elke zaterdag en zondag actief van 13.00 tot 18.00 uur. 
    Als de 3 ANPR-camera’s (die de nummerplaten scannen) in het weekend samen actief worden, spreken we niet langer van de autoluwe winkelstraten, maar van het autoluwe gebied van Brugge.

Autovrij.

Autovrij: Er is een volledig verbod op gemotoriseerd vervoer in deze zone.

Autoluw.

Autoluw: Er is een beperkte doelgroep toegelaten tot de zone. Met name: o.a. bezoekers die in het autoluwe gebied verblijven, onder bepaalde voorwaarden en mits het aanvragen van een doorlaatbewijs autoluwe zone, toegang krijgen tot deze straten.

Stadplan.

Handhaving.

De handhaving gebeurt door ANPR-camera’s op basis van nummerplaatregistratie. Zij die toch door een autovrije of autoluwe straat rijden, ontvangen een boete.