Brugge Gouden Boom Praalstoet.

Fotogalerij Gouden Boomstoet te Brugge.

De Brugge Gouden Boom Praalstoet trekt vijfjaarlijks door de straten en brengt een feeërieke evocatie van de roemrijke episodes uit ons verleden, met historische feiten en een levendige fantasie.

De stad Brugge viert hier haar bestaan, bevestigt haar identiteit, herdenkt haar geschiedenis.

De eerste praalstoet van de Gouden Boom vond plaats in 1958.

De stoet is gebaseerd op de Blijde Intrede van Margaretha van York in 1468 naar aanleiding van haar huwelijk met Karel de Stoute

Het eerste deel van de stoet brengt de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Vlaanderen tot leven. De mysterieuze oorsprong van het graafschap in een gevaarlijk bos vol reuzen. Een draak van Constantinopel komt in beeld. Brutale Vikingen uit onze geschiedenis komen ter plaatse evenals de arrogante Johanna van Navarra. Karel de Goede wordt vermoord te Brugge. De helden van 1302 komen in beeld.

Deel twee van Brugge Gouden Boom Praalstoet focust zich op het huwelijk van Karel de Stoute en Margareta van York. De inwoners van Brugge vieren dit huwelijk tien dagen lang uitbundig met overvloedige banketten, steekspelen en riddertornooien rond het thema van de Gouden Boom. 

De stoet evolueerde door de jaren heen naar een iets kortere stoet. Er nemen 53 groepen deel met elf grote praalwagens, vijf reuzen, een draak. Men moet zorgen voor kostuums en rekwisieten voor 1700 figuranten.

De 14de editie van de praalstoet gaat normaal door in augustus 2024.

Tijdens de veertiende editie in 2024 gaat de Gouden Boomstoet uit in een vernieuwde vorm.