De Gouden Boomstoet Brugge. 2024.

De Praalstoet van de Gouden Boom trekt vijfjaarlijks door de straten van Brugge en brengt een feeërieke evocatie van de roemrijke episodes uit ons verleden, met historische feiten en een levendige fantasie.

De Gouden Boomstoet Brugge.

14de editie

zondag 25 augustus 2024 om 14.30 uur.

De Praalstoet van de Gouden Boom trekt om de zeven jaar door de straten van Brugge en brengt een feeërieke evocatie van de roemrijke episodes uit ons verleden, met historische feiten en een levendige fantasie.

De geschiedenis van Brugge en het graafschap Vlaanderen staat centraal, rond de feestelijkheden van het huwelijk van Margaretha van York en Karel de Stoute.

De Gouden Boomstoet Brugge.
De Vikingen

Praalstoet van de Gouden Boom.

De Praalstoet van de Gouden Boom of de Gouden Boomstoet gaat sinds 1958 elke vijf jaar uit in de Brugse binnenstad. De stoet is gebaseerd op de Blijde Intrede van Margaretha van York in 1468 naar aanleiding van haar huwelijk met Karel de Stoute op 03 juli 1468 te Damme. Dat is ongeveer 555 Jaar geleden.

Mede door de festiviteiten errond ging het evenement de geschiedenisboeken in als het spectaculairste huwelijk dat ooit te Brugge plaatsvond. Er waren welstellende delegaties uit alle uithoeken van Europa te gast en tijdens de banketten werden zeldzame spijzen voorgeschoteld. De ‘Wapenpas van de Gouden Boom’ stal de show. Aan dat theatrale steekspeltornooi dankt de stoet zijn naam.

Hier viert de stad haar bestaan, bevestigt haar identiteit, herdenkt haar geschiedenis.

Het eerste deel van de stoet brengt de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Vlaanderen tot leven. De mysterieuze oorsprong van het graafschap in een gevaarlijk bos vol reuzen tot de draak van Constantinopel. Van de brutale Vikingen tot de arrogante Johanna van Navarra. Een laffe moord op Karel de Goede tot de helden van 1302.

Deel twee focust op het huwelijk van Karel de Stoute en Margareta van York. Dat huwelijk werd in Brugge tien dagen lang uitbundig gevierd met overvloedige banketten, steekspelen en riddertornooien rond het thema van de Gouden Boom. 

De Gouden Boomstoet Brugge.
De Vikingen
De Gouden Boomstoet Brugge.
De Draak
De Gouden Boomstoet Brugge.
De Soldaten
De Gouden Boomstoet Brugge.
De mensen.

Zelfde stam, nieuwe takken.

Na de laatste Gouden Boom stoet van 2017 werd besloten om de versie die al liep sinds 1958 te actualiseren. Een artistiek team van twaalf experten nam de praalwagens, rekwisieten, kostuums en muziek onder handen.

Historische personages zoals Karel de Goede, Jan Breydel, Johanna van Navarra en de Vikingen blijven ook deze editie deel uitmaken van de Gouden Boomstoet, net als grote gebeurtenissen zoals de kruistochten.

Waar en wanneer?

De Gouden Boomstoet Brugge.

zondag 25 augustus 2024

in de Brugse binnenstad

De Gouden Boomstoet Brugge.

De lokroep van de Gouden Boom.

Brugge Plus als organisator van deze editie zoek 1.500 deelnemers.

Een unieke kan om in Middeleeuwse outfit te paraderen door de Brugse straten.

Surf naar de website en schrijf in

Fotoreportage.