Brugge’s Mooiste dag is het uitgaan van de Heilig Bloedprocessie te Brugge. Deze processie is ontstaan in 1304 als uitdrukking van dankbaarheid en geloof. Sindsdien maakt ze deel uit van de rijke geschiedenis van de stad Brugge. Deze processie staat op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO-werelderfgoed).
De Heilig Bloedprocessie gaat jaarlijks uit op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart.
Ontstaan van de Heilig Bloedprocessie
De oudste vermelding van de processie vindt men terug in een keure. Het is de keure van de gilde van de pijnders (lossers) uit 1291. Daaruit blijkt dat de Brugse gilden en ambachten verplicht waren aan de processie deel te nemen. Waarschijnlijk bestond er voor 1291 reeds een gebruik waarbij men het Heilig Bloed in de kaan de gelovigen liet zien. Dit gebeurde aan de kapel van het Heilig Bloed aan de burg te Brugge. Uit dit gebruik is vermoedelijk de ommegang of processie ontstaan.
Heilig Bloedommegang
Vanaf 1303 sprak men van een Heilig Bloedommegang die rondom de stadsmuren trok. Doordat de relikwie stadsbezit was, werd de ommegang dan ook een burgerlijke officiële gebeurtenis. Ruiters, ambachten en gilden, schutters, stadsmagistraat en uiteraard de geestelijkheid defileerden met de relikwie in alle pracht en praal.
Vanaf 1310 nam de Brugse stadsoverheid een beslissing. De feesten rond het Heilig Bloed, met de processie (3 mei) en de veertiendaagse plechtigheden, zouden samenvallen met de jaarmarkt (de meifoor van 23 april tot 22 mei).
Op die manier, groeide de volkstoeloop en de devotie voor het Heilig Bloed.
Ook de stadsboden die Vlaanderen doorkruisten speelden daarin hun rol.