Sint-Katarina-Brugse Kerkhof.
2022.

De Walraetstraat maakt deel uit van de Sint-katarinawijk en ligt in de omgeving van het Brugse kerkhof.

SINT-KATARINA – JOUW WIJK

Kerkhofdreef.

De Walraetstraat maakt deel uit van de Sint-katarinawijk en ligt in de omgeving van het Brugse kerkhof. De dichtbevolkte wijk ligt net ten zuidoosten van de historische binnenstad. In het noorden is deze zone begrensd door de wijk Sint-Kristoffel en in het oosten door de wijk Maria Assumpta. Vervolgens in het zuiden door de wijk Steenbrugge en in het westen door het kanaal Gent-Brugge en Sint-Michiels.

Baron Ruzettelaan.

Toen rond 1905 La Brugeoise, zich vestigde aan de overkant van het kanaal, te  Sint-Michiels, kwamen er  veel werknemers wonen.

In het nieuwe kwartier ten oosten van de “Steenbrugse Wandeling”, wonende veel werknemers. De ” steenbrugse Wandeling in de volksmond was dit de Baron Ruzettelaan.

La Brugeoise.

De Société Anonyme La Brugeoise et Nivelles (voorheen La Brugeoise, vervolgens La Brugeoise, Nicaise et Delcuve),is een tram- en treinproducent met vestigingen in onder meer Brugge (Brugeoise) en Nijvel (Nivelles). Later werd de naam gewijzigd in BN Spoorwegmaterieel en Metaalconstructies, ook bekend als BN. Vervolgens werd het Bombardier en daarna Alstom.

La Brugeoise

De fabriek was – en is nog steeds – vanuit Sint-Katarina toegankelijk via een voetgangersbrug over het kanaal.

Voetgangersbrug

Brugeoisestraat.

De huidige Wantestraat, Barthelsstraat, Korte Dwarsstraat, Kleine Kerkhofstraat, Brugeoisestraat, vormden de nieuwe wijk voor arbeiders, bedienden en kaderleden. De wijk groeide en verstedelijkte voort aan een hoog tempo en ook de bevolking nam snel toe.

Brugeoisestraat

Walraetstraat.

Walraetstraat

De Walraetstraat in het verleden ook heel wat bewoners met een werkverleden bij de firma La Brugeoise et Nivelles. La Brugeoise is ontstaan uit het initiatief van Joseph De Jaegher (1818-1888). Joseph had rond circa 1851 een ijzerhandel op de Burg in Brugge. Het bedrijf verwerft ook internationaal een belangrijke faam, voornamelijk in de constructie van spoorwegmateriaal.

In 1855 wordt deze winkel uitgebreid tot ijzergieterij “Ateliers J. De Jaegher”, gelegen in de Raamstraat en wordt nog vóór het einde van de eeuw één van de grootste metaalbedrijven van het land.