Bezoek aan de stadsschouwburg te Brugge. 2023.

Bezoek aan de stadsschouwburg te Brugge was mogelijk met de buurt Walraetstraat dank zij de Brugse Buurten op 7 oktober 2023.

De stadsschouwburg te Brugge.

De Koninklijke Stadsschouwburg Brugge (1869) is een van de best bewaarde stadstheaters in Europa.

Een nieuw theaterplein is aangelegd. Men trekt straten recht in de binnenstad .46 middeleeuwse panden worden met de grond gelijk gemaakt, 150 bewoners raakten hun huizen kwijt aan de natte droom van de toenmalige bourgeoisie. Een cultuurtempel die kon tippen aan de grote theaterhuizen in Gent, Antwerpen en Brussel. Achter de sobere, maar statige neorenaissancegevel gaan een paleisachtige foyer en een majestueuze, roodgouden theaterzaal schuil. In de stadsschouwburg worden hedendaagse dans- en theatervoorstellingen en concerten georganiseerd.

De Geschiedenis.

Stad Brugge besloot In 1864 dat er nood was aan een nieuw theater in de stad. Als locatie werd de plaats waar onder andere de oorspronkelijke kleinere theaterzaal uit 1756 stond, de Comedie in de volksmond, naar voor geschoven. De benaming Comedieplaats bleef dan ook nog lange tijd wedijveren met Theaterplaats. Men sloopt 46 huizen om de bouw mogelijk te maken. 150 inwoners gingen op zoek naar een nieuw onderkomen om de nieuwe schouwburg een plaatsje te geven in de Brugse binnenstad. De nieuwe schouwburg is gebouwd naar een ontwerp van Gustave Saintenoy, die de hiervoor georganiseerde architectuurwedstrijd won. Als inspiratie gebruikte hij het Parijse operagebouw van Charles Garnier. De stadsschouwburg opende op 30 september 1869 haar deuren met de voorstelling van Les mousquetaires de la reine. Het predicaat Koninklijk toegekend in 1969 en dit ter gelegenheid van het eeuwfeest van de stadsschouwburg.

Bezoek aan de stadsschouwburg te Brugge.

Algemeen.

Het complex werd vormgegeven in neorenaissancestijl. In de schouwburg bevindt zich een grote theaterzaal. De roodfluwelen zetels bieden plaats aan een 700-tal toeschouwers. De schouwburg doet vooral dienst als platform voor nationale en internationale topproducties, maar ook lokale Brugse culturele en artistieke verenigingen maken er regelmatig gebruik van.

Bezoek aan de stadsschouwburg te Brugge 
De Theaterzaal.

De plafondschilderingen in de Koninklijke Stadsschouwburg van Brugge zijn werkelijk indrukwekkend. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het interieur en dragen bij aan de grandeur van de theaterzaal. De schilderingen zijn gemaakt in een neoclassicistische stijl en tonen verschillende mythologische en allegorische figuren.

De Luchter.

De stadsschouwburg van Brugge is onder meer bekend vanwege haar monumentale luchter. 

Bezoek aan de stadsschouwburg te Brugge 
De Luchter.

De Foyer.

Na een bezoek en het genieten van een of andere voorstelling kan je met je vrienden napraten in de historische Foyer van de stadsschouwburg.

De foyer is paleisachtig en draagt bij aan de elegante sfeer van het gebouw.

Bezoek aan de stadsschouwburg te Brugge 
De Foyer.

Achter de schermen.

Achter de schermen van de Koninklijke Stadsschouwburg van Brugge gebeurt er veel meer dan je op het podium ziet. Hier zijn enkele interessante aspecten:

Technische Ruimtes: Hier vind je de licht- en geluidsapparatuur die nodig is om de voorstellingen soepel te laten verlopen. Technici werken hier om ervoor te zorgen dat alles perfect verloopt.

Een kijkje achter de schermen geeft je een idee van hoeveel werk en coördinatie er nodig is om een voorstelling tot leven te brengen. Het is een fascinerende wereld vol creativiteit en techniek!

Achter de schermen.
Technische ruimtes.
Achter de schermen.
Technische ruimtes.
Achter de schermen.
Technische ruimtes.

Decoropslag: Grote stukken decor worden hier opgeslagen en voorbereid voor de volgende voorstelling. Dit kan variëren van eenvoudige achtergronden tot complexe, bewegende onderdelen.

Rekwisieten en Kostuums: Rekwisieten en kostuums, die tijdens de voorstellingen worden gebruikt, zijn opgeborgen in opslagruimtes. Alles worden zorgvuldig beheerd en onderhouden.

Achter de schermen.
Rekwisieten en kostumes.

Bedankt Nicole, voor de foto’s voor en achter de schermen!