Quishing Pas Op voor oplichting. 2024.

QUISHING

Quishing wat is dat?

Quishing

Quishing is een samentrekking van de termen ‘ QR-code’ en Phishing’

Het is een vorm van oplichting waarbij fraudeurs hun slachtoffers aanmoedigen om QR-codes te scannen. Deze codes lijken te leiden naar iets aantrekkelijks of noodzakelijks zoals een korting bij een populaire winkel of een hoognodige update van je apparaat.

Voor je het beseft kom je op phishingwebsites terecht of installeer je onbetrouwbare programma’s op de computer.

Het komt er op neer om attent te zijn als je met de computer bezig bent.

QR-code wat is dat?

Een QR-code is een bepaald type tweedimensionale streepjescode die in 1994 is ontwikkeld door Denso Wave, een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Denso. De letters QR zijn een afkorting van Quick Response.

Quishing
QR code – Illustration

Phishing wat is dat?

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij u valse berichten ontvangt waarbij geprobeerd wordt om inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens te achterhalen. 

Quishing

Bescherm jezelf.

  • Wees voorzichtig en behandel QR-Codes op dezelfde manier als een onbekende link in een e-mail of sms.
  • Controleer de bron vooraleer je de QR-code scant.
  • win informatie in over de identiteit van de persoon die de mail stuurde. Twijfel je? Neem dan zeker contact op met het bedrijf of de instelling die je een e-mail of sms gestuurd zou hebben.
  • Gebruik veilige QR-codescanners. Deze applicaties bevatten functies waarmee je de veiligheid van een link kunt controleren.
  • Weet dat je bank of eender welke instelling nooit per e-mail, sms of telefoon vraagt om jouw gegevens te updaten. Ook vragen ze nooit zomaar naar paswoorden, gebruikersnamen, bankgegevens of persoonlijke codes. Deel dus nooit persoonlijke gegevens via e-mail, telefoon of sms en ga nooit via een link naar de betaalsite of mobiele app van je bank.”
  • Een e-mail die om 1 uur ’s nachts werd verstuurd moet een alarmbel doen afgaan. Kijk ook na of het e-mailadres een ongewone domeinnaam heeft.
  • Een e-mail van de overheid verstuurd vanuit een Gmail- of Hotmail-account is verdacht. 
  • Houd je apparaten en apps up-to-date.
  • Stuur mogelijke phishingberichten en e-mails met verdachte OR-codes naar: verdachte@safeonweb.be

Quishing
Quishing